Od ciasta do chleba: Wszystko, co musisz wiedzieć o formach do pieczenia

Czy wiesz, jak dużą rolę w piekarniczych sukcesach odgrywa dobra forma do pieczenia? Są różne naczynia, niektóre formy nadają się do pieczenia chleba, a inne do ciast. Co warto wiedzieć i na co zwrócić uwagę przy wyborze idealnej formy do wypieków?

Różne rodzaje form do pieczenia: do ciasta, chleba i innych wypieków

W dobrych sklepach z wyposażeniem do kuchni wybór różnych form do wypieków jest spory. Forma do pieczenia może mieć kształt okrągły, prostokątny czy nawet kwadratowy. Są także specjalne formy, przeznaczone do konkretnych wypieków: do tarty, do pieczenia chleba, tortownice, formy do zapiekanek, keksówki czy kokilki. Te ostatnie małe foremki idealnie sprawdzają się do małych porcji zapiekanych dań czy do sufletów, deserów, na przykład słodkiego crème brûlée.

Sprawdź ofertę sklepu internetowego DUKA, który oferuje wiele typów naczyń do kuchni. Forma do pieczenia przyda się w każdym domu! Warto jednak starać się dopasować jej pojemność czy kształt do konkretnego rodzaju wypieku.

Idealna forma do pieczenia: z jakiego materiału powinna być wykonana?

Formy mogą być wykonane z różnych materiałów takich jak metal, ceramika, szkło czy silikon. Każdy rodzaj ma swoje unikalne właściwości, które mają wpływ na różne parametry pieczenia takie jak czas czy zdolność do utrzymywania ciepła. Metalowa forma do pieczenia ciast będzie się szybko nagrzewać i równomiernie przewodzić ciepło, co jest idealne do wypieków wymagających wysokiej temperatury, na przykład ciasta francuskiego.

Alternatywą może być forma do pieczenia ciast z ceramiki, na przykład z kamionki. Ceramiczna forma, podobnie jak szklana, doskonale utrzymuje ciepło, dzięki czemu jest świetna do długotrwałego pieczenia czy zapiekania potraw. Popularne są także ceramiczne kokilki, czyli niewielkie, okrągłe foremki, z pomocą których można przygotować pyszne serniczki czy inne niewielkie desery. Idealne rozwiązanie na przyjęcie z przyjaciółmi lub spotkanie rodzinne.

Jak dbać o formy do pieczenia?

Każda forma do pieczenia chleba czy innych wypieków musi być odpowiednio przechowywana i regularnie czyszczona. Każdą formę trzeba dokładnie wyczyścić po użyciu. Ma to wpływ na żywotność naczynia oraz na higieniczność w kuchni. Dobra forma do pieczenia chleba przy odpowiedniej pielęgnacji może spokojnie posłużyć nawet kilkanaście lat.

Zawsze należy dopasować metodę mycia do konkretnego produktu. Formy z metali z powłoką często trzeba czyścić ręcznie, ale większość naczyń do pieczenia można bezpiecznie myć w zmywarce. Jest to bardzo wygodne zwłaszcza dla osób, które regularnie pieką chleb czy ciasta i muszą dbać o porządek w kuchni.

Ostateczny wybór formy do pieczenia należy do Ciebie!

Przy wyborze formy do pieczenia chleba czy ciast warto wziąć pod uwagę wymiary formy, rozmiar piekarnika, materiał wykonania naczynia oraz inne parametry. Okrągła forma do pieczenia sprawdzi się do wypieków takich jak tarta czy tort. Są także niewielkie kokilki, czyli naczynia idealne do sufletów, małych serników czy crème brûlée. Prostokątne formy nadają się do pieczenia ciast czy mięsnych zapiekanek. Jeśli lubisz piec, warto zaopatrzyć się w kilka różnych form!